مقاله

رادیوگرافی دندان

رادیوگرافی دندان

رادیوگرافی در واقع یک تکنیک تصویربرداری است که برای تهیه تصاویری از بافت ها، اندام ها و استخوان های داخل بدن انسان استفاده می شود.

رادیوگرافی توسط متخصصان پزشکی برای تشخیص و درمان شرایط پزشکی استفاده می شود.

رادیوگرافی شامل رادیوگرافی تشخیصی و همچنین روش های تصویربرداری اضافی است. رادیوگرافی ابزار تشخیصی ضروری پزشکی مدرن بوده است. استخوان های شکسته را می توان در یک راستا قرار داد، زخم ها را می توان تشخیص داد، و بسیاری از آسیب ها و شرایط دیگر را می توان درمان کرد که ماهیت دقیق آن برای پزشک مشخص شود.

رادیوگرافی دندان، که معمولا به عنوان اشعه ایکس دندان شناخته می شود، به پزشک شما این اجازه می دهد تا آنچه را که در دهان شما در زیر سطح لثه و دندان شما اتفاق می افتد، ببیند. با گرفتن اشعه ایکس، دندانپزشک شما می تواند ارزیابی جامعی از سلامت دهان شما ارائه دهد.

رادیوگرافی چیست ؟ 

رادیوگرافی یا عکس برداری (Radiography) یکی از روش های تصویربرداری می باشد که به کمک آن پزشکان و متخصصان میتوانند درون بدن انسان را ببینند .

رادیوگرافی در واقع برای کمک به تشخیص بیماری و برنامه ریزی درمان استفاده می شود.

بخش تشخیصی رادیوگرافی از تجهیزات تخصصی برای ایجاد تصاویری مانند اشعه ایکس استفاده می می شود که داخل بدن انسان را نشان می دهند. اشعه ایکس را می توان به ۲ روش فیلم یا تصویر کامپیوتری ثبت کرد. حتی می توان رادیوگرافی برای درمان بدخیمی های داخلی مانند تومورها استفاده کرد. دکتری و متخصصان که در این زمینه تخصص دارند رادیولوژیست نامیده می شود، در حالی که دستیار به عنوان یک تکنسین رادیولوژی شناخته می شود.

رادیوگرافی دندان

رادیوگرافی دندان، در واقع تصاویری و فیلم هایی از دندان‌های ‌بیمار می باشد که پزشک برای بررسی سلامت دهان و دندان استفاده می‌کند . این پرتوهای ایکس با میزان کم تابش برای ضبط تصاویر داخلی دندان‌ها و لثه‌ استفاده می‌شود. یکی از روش های بسیار مناسب و دقیق تشخیص بیماری های دهان، نقایص فک و دندان و انواع مشکلات و آسیب های دهان استفاده از دستگاه ها رادیوگرافی می باشد.اشعه ایکس دندان (رادیوگرافی) تصاویر داخلی دندان ها و فک بیمار می باشد. دندانپزشکان از اشعه ایکس برای بررسی ساختار هایی مانند استخوان فک، اعصاب، سینوس‌ها و ریشه دندان‌ها استفاده می‌کنند که نمی‌توانند در طول معاینه معمول ببینند.

 دستگاه های رادیوگرافی انواع مختلفی دارند و بطور کلی رادیوگرافی ها به دو دسته رادیوگرافی داخل دهان که نوار اشعه ایکس درون دهان قرار میگیرد و رادیوگرافی خارج دهان که نوار اشعه ایکس در خارج دهان بیمار قرار میگیرد وجود دارد.

رادیوگرافی دندان چه چیزی را می تواند تشخیص دهد؟

کاربرد رادیوگرافی دندان

رادیوگرافی دندان به دندانپزشک کمک می کند تا طیف وسیعی از مشکلات سلامت دهان را تشخیص دهد و معمولا پزشکان با استفاده از دستگاه رادیوگرافی تک دندان سلامت دهان بیمار را بررسی میکنند. رادیوگرافی دندان نشان می دهد:

  • حفره ها، به خصوص نواحی کوچک پوسیدگی بین دندان ها.
  • پوسیدگی در زیر پرکردن های دندان.
  • کیست و برخی از انواع تومورها.
  • از دست دادن استخوان در فک بیمار.
  • رویش دندان عقل
  • تغییرات شکل در استخوان های فک یا کانال ریشه دندان ها به‌ دلیل عفونت
  • مناطق عفونت.
  • دندان های آبسه (عفونت در ریشه دندان یا بین لثه و دندان بیمار).

رادیوگرافی داخل دهان

۳ نوع اشعه ایکس داخل دهانی وجود دارد:

  • Bitewing : این نوع اشعه ایکس در واقع دندان های بالا و پایین را در یک ناحیه از دهان بیمار را نمایش می دهد. این اشعه ایکس دندان به پزشک بیمار کمک می کند تا پوسیدگی بین دندان ها یا هر تغییری را که درست زیر خط لثه رخ داده شده است را تشخیص دهد. اشعه ایکس بایتینگ در برخی مواقع ریشه دندان های بیمار را نشان نمی دهد.
  • Periapical : این اشعه ایکس تمامی دندان بیمار را از تاج تا نوک ریشه نمایش می دهد. این نوع اشعه ایکس به پزشک بیمار کمک می کند تا پوسیدگی، بیماری لثه، از دست دادن استخوان و هر گونه ناهنجاری دیگری را در دندان یا استخوان اطراف بتواند تشخیص دهد.
  • Occlusal : این اشعه ایکس به پزشک بیمار کمک می کند تا هرگونه مشکل در کف یا سقف دهان وجود داشته باشد را تشخیص دهد. این تصاویر هنگام تشخیص دندان های شکسته یا نهفته یا ارزیابی ریشه دندان های جلو مفید می باشند. تصاویر اکلوزال همچنین می تواند به شناسایی کیست، آبسه و شکستگی فک هم نیز کمک می کنند. دندانپزشکان کودکان ممکن است از اشعه ایکس اکلوزال برای ارزیابی دندان های در حال رشد استفاده کنند.

رادیوگرافی خارج دهان

رادیوگرافی خارج دهان مانند داخل دهان ۳ نوع مختلف اشعه ایکس دارد:

  • Panoramic : اشعه ایکس یا رادیوگرافی دندان پانورامیک تمام ساختارهای دهان بیمار را در یک تصویر نمایش می دهد، از جمله مفاصل فک، دندان های بالا و پایین، سینوس ها، اعصاب و استخوان پشتیبان نشان داده میشود. اشعه ایکس پانورامیک به پزشک شما اجازه می دهد تا یک دید کلی سلامت دهان بیمار داشته باشد.
  • Cephalometric : اشعه ایکس سفالومتری کل سر بیمار را از پهلو نمایش می دهد. به پزشک شما محل دندان های بیمار را نسبت به فک نمایش می دهد. ارتودنتیست ها (دندانپزشکان متخصص در اصلاح بایت) اغلب از اشعه ایکس سفالومتریک برای برنامه ریزی درمان استفاده می کنند.
  • Cone beam CT : دندانپزشکان از اسکن های سی تی اسکن برای عکسبرداری سه بعدی اشعه ایکس دندان از دندان ها،مفاصل ، فک ها ، اعصاب و سینوس های بیمار استفاده می کنند. این اشعه ایکس همچنین می تواند تومورها یا شکستگی های صورت را تشخیص دهند. جراحان و پزشکان اغلب از سی تی اسکن دندان برای بررسی ارتفاع، عرض و محل استخوان فک قبل از کاشت ایمپلنت دندانی استفاده می کنند.

هر چند مدت نیاز به رادیوگرافی دندان می باشد؟

اکثر افرادی و کسانی که دندان‌ و لثه‌های سالمی دارند باید هر شش تا ۱۸ ماه یک‌ بارعکس‌برداری با اشعه ایکس دندان بگیرند. اما اگر بیماری لثه، پوسیدگی مکرر یا مشکلات بهداشت دهان و دندان حساس دارید، ممکن است نیاز به اشعه ایکس مکرر داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *