دفع اشعه ایکس از بدن لازمه انجام بسیاری از آزمایشات و تصویربرداری های پزشکی است. به هر حال می دانید که این امواج می تواند در دراز مدت اثرات نامطلوبی روی بدن بگذارد.
به طبع اگر متخصص این حوزه، بیمار یا کسی هستید که مدام با اشعه ایکس سروکار دارد، ترجیح می دهید که جاز نفوذ آن به بدن خود جلوگیری کنید؛ بنابراین تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
نخست در مورد مضرات و عیبهایی که اشعه می تواند بر بدن انسان وارد کند، صحبت خواهیم کرد و در ادامه در مورد روش های جلوگیری و دفع اشعه ایکس از بدن نکاتی را به شما گوشزد می کنیم.
البته اگر مدام درگیر کار با دستگاه های عکسبرداری پزشکی و رادیولوژی هستید؛ حتی می توانید از اقلام و لوازمی نیز برای جلوگیری از ورود امواج غیر معمول به بدن استفاده کنید.
مضرات اشعه ایکس – راه های دفع اشعه ایکس از بدن انسان
زمانی که اشعه ایکس استاندارد در تصویربرداری پیشرفته در نظر گرفته می شد، پزشکان شگفت زده شدند که به طور عادی از روی تصاویر توانستند به اجسام زنده نگاه کنند بدون اینکه آنها را باز کنند تا داخل آن را ببینند. اکنون انواع مختلف و سیستم هایی نشات گرفته از ساختار اشعه ایکس وجود دارد که می تواند به معنای واقعی کلمه یک مدل ۳۶۰ درجه و سه بعدی از کل بدن شما بسازد.
البته همه چیز عالی نیست؛ دستگاه رادیولوژی امواج را با طول بسیار وسیع وارد بافت های بدن می کند و این می تواند برای بدن مشکل ساز باشد.
از ماموگرافی دیجیتال گرفته تا توموگرافی کامپیوتری (CT)، آنژیوگرافی و MRI و فناوری پیشرفته فلوروسکوپی، بدن انسان به روش های دقیقتر با خطر کمتر از همیشه اسکن میشود.
البته دفع اشعه ایکس از بدن، پیش نیاز انجام بسیاری از این روش های تصویربرداری پزشکی است. به طور کلی میزان تابشی که در طول یک عکس اشعه ایکس در معرض آن قرار می گیرید معادل بین چند روز تا چند سال قرار گرفتن در معرض تشعشعات طبیعی محیط است.
قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس، خطر ایجاد سرطان را چندین سال یا چند دهه بعد به همراه دارد، اما به طور کلی پیشنهاد می شود که از روش های محافظتی، مثل روپوش سربی برای جلوگیری از بروز خطر استفاده گردد. همین طور اشعه آن روی پوست های حساس نیز می تواند موجب بروز مشکل شود.
پیش گیری از اشعه ایکس هنگام عکسبرداری
ضروری است که پیش از ورود به دستگاه های اشعه ایکس، یک سری اعمال از سمت شما و پزشک انجام گردد تا میزان نشت آن به بدن کمتر شود.
- در صورتی که وارد اتاق سی تی اسکن می شوید، انواع لوازم فلزی مانند گل سر، گوشواره، انگشتر و گردنبند، لباس های زیپ و دکمه دار فلزی، عینک، سمعک، موبایل و… را از خود دور کنید. اشیای فلزی، البته در کیفیت پروسه عکس برداری نیز تاثیر می گذارند.
- در صورتی که قصد انجام عمل عکاسی پزشکی را دارید، از ۱۲ ساعت قبل، مصرف دخانیات، مشروبات الکلی و ترکیبات دارویی خاص را با مشورت پزشک متوقف کنید. علاوه بر آن از انجام فعالیت های سنگین نیز جلوگیری کنید.
- سعی کنید در روز آزمایش، دمای بدن خود را در حالت متعادل نگه دارید. در صورتی که تب دارید یا مشکل و بیماری شما حاد است این مسئله را با پزشک در میان بگذارید.
- هنگامی که برای عکس برداری مراجعه می کنید یک سری اقلام و اکسسوری های پزشکی وجود دارند که دفع اشعه ایکس از بدن را به شکل بهتری انجام می دهند، می توانید از آنها استفاده کنید، روپوش ها، عینک ها و انواع لوازم سربی از جمله این دسته بندی ها به حساب می آیند.
- در صورتی که فرزند شیرخوار دارید، بهتر است تا ۲۴ ساعت بعد از این که مایع خاصی را در رادیولوژی مصرف می کنید به کودک خود شیر ندهید.
- در صورتی که حساسیت های خاص مانند آسم، مشکلات گوارشی، میگرن و… دارید، با پزشک مشورت کنید.
مضرات اشعه ایکس برای بدن
اشعه ایکس یکی از قدیمی ترین و معمول ترین روش های رایج برای تصویربرداری از استخوان ها، بافت های داخلی و جمجمه است و البته که مضرات خاص خود را دارد.
می توان گفت که قرار گرفتن در مقابل آن مانند ساعت ها حضور در زیر آفتاب است. می تواند موجب بروز مشکلات پوستی در صورت استفاده مکرر گردد، بخصوص تکنسین هایی که در حین تصویربرداری در این مراکز حضور دارند؛ بیش از هر کسی درگیر این مشکلات خواهند بود.
کودکان کم سن و سال، خانم های باردار، افراد مسن، بیماران با مشکلات خاص، سرطان و… از جمله دسته بندی هایی هستند که باید با دقت عمل و همین طور احتیاط بیشتری از اسکن ها و اشعه ایکس استفاده کنند.
همین طور افرادی که درگیر مشکلات پوستی هستند، نیز باید با استفاده از کاور های مخصوص، سر، چشم ها و بخش های خاص و اندام های حساس بدن خود را از بروز و برخورد مداوم اشعه محافظت کنند.
راه های پیشگیری از اشعه ایکس
از بین بردن اشعه ایکس پس از خواندن مضراتی که برای بدن دارد، پرتکرار ترین سوال از ما خواهد بود. به هر حال هنگام استفاده از اشعه هایی مانند ایکس ممکن است بخش یا بخش هایی از بدن شما تحت تاثیر عوارض آن قرار بگیرد.
مغز استخوان، بافت لنفاوی، تیروئید، بیضه و تخمدان از جمله اصلی ترین و مهم ترین قسمت هایی هستند که در صورت استفاده از این دستگاه ها ممکن است دچار مشکلاتی شوند که معمولا حاد نیست.
اما به هر حال اگر از پرسنل هم هستید، پیشنهاد می کنیم که از روش های دفع اشعه ایکس از بدن استفاده کنید.
استفاده از روپوش سربی یکی از معمول ترین و بهترین روش هایی که امروزه حتی توسط جامعه پزشکی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. انواع روپوش سربی به شکل های مختلف تولید می شوند.
بسته به رنج سنی، نوع و محل استفاده این محصول در مدل های مختلف با ساختار چند لایه موجود است که می توان ضخامت آن را تعیین کرد. حتی اگر سن فردی که قرار است رادیولوژی شود پایین باشد، در این مورد هیچ مشکلی نیست و می تواند از انواع گارد ها و شیلد های اشعه ایکس مخصوص بچه استفاده کند.
از طرفی پیشنهاد می شود که همیشه تیم و کادر پزشکی از این لوازم استفاده کنند.
شرایط عکس برداری رادیولوژی
شرایط عکس برداری بسته به وضعیت فرد متفاوت است. در صورتی که شخص نسبت به امواج یا سیگنال ها بدنی حساس تر داشته باشد، لازم است که به پزشک اطلاع دهد تا از تکنیک های متداولی که وجود دارد استفاده گردد.
برای خانم هایی که باردار بوده یا فکر می کنند که ممکن است باردار باشند، نیز ضروری خواهد بود که حتما با پزشک تصویربردار مشورت کنند.
عموما از برخی لوازم و کاورها یا انواع روپوش ها برای جلوگیری از ورود این اشعه به قسمت های خاص بدن استفاده می شود. همینطور به جهت دفع اشعه ایکس در قسمت سر و چشم از عینک ها و هدبند ها نیز بهره گرفته خواهد شد.
اگر تصویربرداری از شکم خانم باردار نیست، بهتر است که حتما از شیلد های محافظتی استفاده گردد. کسانی که به تازگی عمل چشم و … انجام داده اند، می توانند از شیلدهای سربی و انواع طلق های محافظت صورت استفاده کنند.
برای جلوگیری از بروز اختلال در کارکرد تیروئید در افراد در هنگام مواجهه با اشعه ایکس و برای دفع اشعه ایکس از بدن بیمارانی که با مشکل گواتر و… مواجه هستند، می توان از تیروئید بندهای سربی استفاده کرد.
تراست خاورمیانه؛ شرکت ثالث تجهیزات پزشکی
اگر چه تکنولوژی های پزشکی مانند انواع اشعه ها نقش مهمی در پیشرفت این حوزه دارند، اما به هر حال در صورت استفاده مداوم می توانند مخاطره آمیز باشند.
به جهت جلوگیری از ورود این اشعه ها به بدن روش هایی ابداع شده است. برخی از آنها شامل انواع پوشش ها و کاورها هستند. دفع اشعه ایکس از بدن در بسیاری از موارد و حتی برای پزشکان با استفاده این اقلام ممکن خواهد بود.
تراست خاورمیانه به عنوان یکی از شرکت های ثالث معتبر و فعال در زمینه انواع لوازم و تجهیزات پزشکی به شما امکان خرید انواع تجهیزات و محافظت ها در برابر اشعه ایکس را می دهد.
این مجموعه با بیش از سه دهه فعالیت مستمر در حوزه واردات قطعات و محصولات رادیولوژی یکی از معتبر ترین نام ها در این حوزه است.
تکنسین های این مرکز نیز با بهره گیری از بروز ترین مدارج علمی و مدارک معتبر از سوی سازمان های جهانی، به شما امکان خرید، استفاده و تهیه انواع سیستم های حفاظتی و رادیولوژی را می دهند.
این مجموعه در زمینه واردات انواع لوازم از جمله روپوش سربی، انواع محصولات محافظت و دفع اشعه ایکس از بدن مانند عینک و شیشه سربی نیز فعالیت می کند.