دانشمندان، تکنسین ها، پزشکان و تمام افرادی که با مواد شیمیایی رادیواکتیو یا اشعه های خطرناک مواجه هستند، همواره باید از تجهیزات محافظت کننده برای جلوگیری از آسیب دیدن خود استفاده کنند.
تلاش برای کاهش مواجه با اشعه ها و کاهش خطرات مواد رادیو اکتیو با استفاده از این تجهیزات صورت می پذیرد.
روپوش سربی یکی از بهترین تجهیزاتی است که می توان برای ایمنی پرسنل در معرض خطر مورد استفاده قرار داد. در ادامه با این نوع روپوش و کاربردهای آن بیشتر آشنا می شویم.
روپوش سربی چیست؟
از آنجایی که سرب قادر است اشعه های رادیواکتیو را به خود جذب می کند، روپوش سربی یک نوآوری فوق العاده برای کاهش میزان رادیواکتیویته است که کاربر دریافت میکند.
این لباس اغلب توسط کادر درمان مورد استفاده قرار می گیرد و اغلب از ترکیب لاستیک و سرب ساخته شده است. این روپوش با روش های مختلف طراحی می شود و می تواند از قسمت ها مختلف بدن، خصوصا قسمت های حیاتی محافظت کند.
روپوش یا شیلد سربی حداقل ۰.۲۵ میلی متر سرب را به عنوان پوشش ارائه می کند که قادر است تا ۸۰ درصد مغز استخوان فعال بدن را پوشش دهد.
توجه داشته باشید که روپوش سربی در قسمت های مختلف بدن می بایست پوشش مناسبی ایجاد کند و علاوه بر این امکان تحرک راحت را برای کاربر فراهم کند. بنابراین ضروری است که از روپوش با کیفیت و مناسب استفاده کنیم.
کاربرد شیلد سربی چیست؟
روپوش سربی اغلب در صنایع و مراکز پزشکی به کار می رود تا از نفوذ دوزهای مختلف اشعه ها به بدن پرسنل پزشکی جلوگیری کند. معمولا در فلوروسکوپی، عکسبرداری دندانپزشکی، رادیولوژی و اسکن هسته ای از این روپوش ها استفاده می کنند.
علاوه بر این افرادی که به صورت متعدد به این مراکز پزشکی مراجعه می کنند یا حتی بیمار هستند نیز بهتر است از روپوش سربی استفاده کنند؛ چرا که اشعه های رادیواکتیو می توانند آسیب های شدیدی را در بدن فرد ایجاد کرده و یا حتی منجر به سرطان شوند.
اگرچه کاربرد اصلی روپوش سربی در کلینیک های پزشکی و آزمایشگاه های تصویربرداری است؛ اما آزمایشگاه ها، مراکز علمی و تحقیقاتی و به طور کلی هر جایی که در معرض تابش اشعه قرار دارد باید استفاده از این روپوش را در پروتکل حفاظتی خود قرار دهد. اثر این اشعه ها در طولانی مدت به اثبات رسیده و گاهی کار کردن بدون مواجه با اشعه رادیواکتیو غیر ممکن است.
انواع روپوش سربی
ممکن است بپرسید متداول ترین انواع روپوش سربی چیست؟ روپوش سربی در انواع مختلفی تولید می شود تا پاسخگوی نیازهای تمام متخصصان پزشکی باشد. انواع روپوش از نظر وزن و عملکرد عملکرد خود با یکدیگر متفاوت اند. در ادامه به معرفی انواع آن خواهیم پرداخت:
انواع روپوش سربی از نظر وزن
- روپوش سربی معمولی: این نوع از روپوش سربی به دلیل ضخامت بالای سرب در ساختار خود بسیار سنگین بوده و استفاده از آن را دشوار می کند. این روپوش تحرک را کمی سخت می کند و به همین دلیل اغلب در مواردی استفاده می شود که مواجه با تابش های شدید رادیواکتیو وجود دارد.
- روپوش کامپوزیت سربی سبک و فوق سبک: این روپوش ترکیب خاصی از سرب، پلاستیک، پارچه و سایر فلزهای سبک است و معمولا از نمونه های معمولی ۲۵ تا ۳۰ درصد سبک تر است. استفاده از این روپوش ها راحت بوده و تحرک را برای پرسنل تسهیل می کند. توجه داشته باشید که روپوش سربی نباید مانعی برای کار متخصصان باشد. مانند عینک سربی که در ۲ نمونه بغلدار و فریم ساده ساخته میشود.
انواع روپوش سربی از نظر عملکرد
- حفاظت از جلوی بدن: روپوش سربی که به منظور حفاظت از جلوی بدن طراحی شده است ویژگی هایی مثل بسته شدن از پشت و پوشش سربی در جلوی بدن را دارند. این روپوش ها اغلب برای استفاده در اتاق جراحی مناسب است و می توان گفت که متداول ترین نوع شیلد سربی است. این روپوش ها اغلب با سگک، بند یا نوع خاصی از دکمه ها بسته می شوند.
- حفاظت از جلو و عقب بدن: این روپوش ها که به محافظ کامل هم معروف اند در هر دو طرف بدن پوشش سربی دارند و قادرند در چند جهت از ورود اشعه رادیو اکتیو جلوگیری کنند. روپوش های سربی این چنینی برای اتاق های آلوده یا اتاق رادیولوژی مناسب اند.
تراست خاورمیانه با ارائه انواع روپوش سربی در معتبرترین برندها امکان بیشترین راحتی در حین کارهای تخصصی را فراهم می کند.
بهترین برندهای روپوش سربی چیست؟
برای اینکه بتوانید روپوش سربی با کیفیت و با دوامی استفاده کنید، در هنگام خرید باید به برند آن توجه داشته باشید. معمولا برند آلمانی mavig و برند ایرلندی Amray به عنوان بهترین تولید کنندگان روپوش سربی شناخته می شوند؛ چرا که روپوش های تولید شده توسط این دو شرکت علاوه بر بالاترین میزان جذب اشعه، از نظر کیفیت دوخت، انعطاف پذیری، سهولت در کار و … نیز حرف اول را می زنند.
نحوه نگهداری و استفاده از روپوش سربی
یکی از مهم ترین سوالات کاربران این است که روش استفاده و نگهداری از روپوش سربی چیست؟ برای اینکه شیلد سربی قابلیت خود را حفظ کرده و به خوبی از پرسنل محافظت کند، می بایست به درستی نگهداری شود. مهم ترین نکات برای نگهداری از روپوش سربی شامل:
- توصیه می شود به صورت روزانه و بعد از هر بار استفاده از روپوش سربی آن را بررسی کنید تا پارگی یا سایش نداشته باشد.
- هنگام استفاده مجدد از روپوش دوباره آن را بررسی کنید تا هیچ قسمتی از آن آسیب ندیده باشد.
- شیلد سربی را باید در یک کمد در بسته و به صورت آزادانه آویزان کنید تا فشرده یا تا نشوند.
- روپوش را در معرض شعله، مواد اشتعال زا یا گرما قرار ندهید
- از برخورد اجسام تیز یا زبر با روپوش خودداری کنید
- سعی کنید مانع از خیس شدن روپوش شوید.
- بهتر است از شمارنده تشعشع دیجیتال برای چک کردن سطح تابش استفاده کنید.
مهم ترین نکته در استفاده از روپوش سربی چیست؟
دور انداختن روپوش سربی بعد از اتمام تاریخ مصرف یا آسیب به روپوش، مهم ترین بخش استفاده از این نوع تجهیزات است.
اغلب با آسیب دیدن روپوش سربی سعی می کنند تا آن را دوباره دوخته و مورد استفاده قرار دهند. با این وجود بعد از پارگی روپوش کاربرد خود را از دست داده و باید تعویض شود.
تراست خاورمیانه؛ نمایندگی رسمی شیلدهای سربی mavig آلمان
شرکت تراست خاورمیانه معتبرترین ارائه کننده خدمات سربکوبی و محافظت در برابر رادیواکتیو است که خدمات خود را به صورت اختصاصی و با توجه به نیاز مشتریان ارائه می کند.
این شرکت عرضه کننده باکیفیت ترین شیلدهای سربی برند mavig بوده و محصولات خود را با ارائه ضمانت تحویل می دهد.
تکنسین های شرکت تراست خاورمیانه با تخصص کامل در زمینه سرب کوبی و شیلدینگ، قابلیت ایمن کردن هر مرکزی را دارا می باشند.
سوالات متداول
چرا باید از روپوش سربی استفاده کنیم؟
افرادی که که در معرض اشعه ها و مواد رادیو اکتیو هستند به منظور مراقبت از بدن خود و پیشگیری از بیماری هایی که مواجه با این مواد خطر آنها را افزایش می دهد، باید از روپوش سربی استفاده کنند.
البته باید توجه داشته باشید که تجهیزات دیگری نیز به منظور پیشگیری از این عوارض وجود دارد که روپوش مهم ترین آنهاست.
تفاوت روپوش سربی با روپوش پزشکی در چیست؟
روپوش پزشکی یک لباس عمومی برای تمام پزشکان و پرستاران است و همه از آن استفاده می کنند. اما روپوش سربی به صورت اختصاصی و برای افرادی مورد استفاده قرار می گیرد که در معرض اشعه ها و مواد رادیواکتیو هستند.
معمولا برای مواردی مثل عکسبرداری و رادیولوژی از این روپوش استفاده می شود.