اشعه ایکس، اشعه الکترومغناطیسی قویی است که پس از کشف آن در سال ۱۸۹۵، پیشرفت های زیادی در عرصه پزشکی صورت گرفت. با استفاده از اشعه ایکس از نواحی داخلی بدن بیمار، بدون اینکه بدن شکافته شود می توان عکس تهیه کرد. با تمام کمک هایی که در عرصه صنعت و پزشکی داشته است، با گذشت زمان مشخص شد که اثرات بسیاری روی سلامتی انسان دارد.
اگر افراد به صورت معمول در معرض این اشعه قرار بگیرند، اثرات بیولوژیکی زیادی در افراد ایجاد می شود مواردی مانند: ناباروری، سرطان، ایجاد آب مروارید. این اشعه اثرات مخربی در بدن انسان ها ایجاد میکند که ما در مقاله اشعه ایکس چیست توضیح کامل و مختصر داده ایم. ما در این مقاله درمورد اثر اشعه ایکس روی چشم و راه های پیشگیری از این اشعه اشاره میکنیم با ما همراه باشید.
اثر اشعه ایکس بر روی چشم
زمانی که فرد بیمار از اشعه ایکس برای عکس برداری استفاده می کند، ممکن است برخی از پرتو های ایکس با برخورد به میز یا اگر اشیایی در مسیر باشد منحرف شود. این تشعشعات منحرف شده می تواند اپراتورها و بیمار را تحت تاثیر قرار دهد. تحت اثر قرار گرفتن چشم بیمار یا اپراتور به عواملی مانند میزان فاصه از محل تشعشع و قد فرد نیز بستگی دارد.اما تحقیقات نشان می دهد که آستانه ایمن برای جلوگیری از اثر اشعه ایکس روی چشم مشخص نیست، ممکن است با ضعیف ترین اشعه ها هم، به چشم آسیب برسد. یکی از نکات مهم اثر اشعه ایکس روی چشم، عنبیه چشم می باشد که اثر میگذارد که این اثر منجر به تکثیر سریع سلول ها در عنبیه می شود که یکی از مشکلات رایج ایحاد آب مروارید است. این نکته را هم در نظر داشته باشیم که دلایل دیگری در ایجاد آب مراوارد نقش داد مانند:
- کهولت سن
- سیگار کشیدن
- دیابت
- مصرف الکل
اما وقتی از آب مروارید چشم صحبت می کنیم، جامعه مورد نظر کسانی هستند که با خدمات عکس برداری و دستگاه ها سروکار دارند مانند:
- بیماران
- تکنسین های رادیولوژی
- متخصصان قلب و عروق
- اپراتور ها
- مسئولین آزمایشگاه
راه های پیشگیری اثر اشعه ایکس روی چشم
این اشعه اثرات زیادی بر روی کل بدن دارد. ولی بیشترین اثر آن روی غده تیرویید، بیضه ها و تخمدان ها، چشم است. راه پیشگیری معمول این است که سعی کنیم در معرض این اشعه قرار نگیریم اما برای متخصصین این حوزه امکان پذیر نیست و باید پیشگیری های لازم صورت گیرد تا از اثرات مخرب آن کاسته شود.
۱-استفاده از ابزارهای محافطتی:
افراد متخصص باید از ابزارهای محافظتی استفاده کنند تا اثرات و آسیب های اثر اشعه ایکس روی چشم را کم می کند. برای محافظت از چشم، از عینک های مخصوص مانند عینک سربی باید استفاده شود. و این نکته را باید در نظر داشت که افراد نیز استفاده از ابزارهای محافظتی را برای خود اولویت قرار دهند.
۲-زمان پرتو گیری
عکس بردای در کمترین زمان انجام شود، البته اختصاص زمان کم نیاد از کیفیت عکس و تشخیص کم کند. ولی تا جایی که امکان دارد زمان باید کم شود.
۳- فاصله از منبع پرتو دهی
هر چه قدر از منبع تابش پرتو دورتر باشید آسیب کمتری به شما می رسد. که پرسنل هنگام عکس برداری در بیشترین فاصله قرار می گیرد. برای بیمار نیز باید توجه شود که کولیماسیون مناسب باشد و تابش طوری باشد که میزان پرتو دهی به بیمار محدود شود که آسیب نبیند.
۴- رژیم غذایی مناسب
استفاده از مواد کلوفیل داری که دارای ید باشد، گندم، جو، بلغور، انگور،سیب.
استفاده از مواد غذایی دارای انتی اکسیدان که اثرات سموم را از بین می برد مانند:
انار، گیلاس، زغال اخته و سیب زمینی شیرین.
نوشیدن آب فراوان.